O Čakovcu

Čakovec je grad na sjeveru Hrvatske, smješten oko 90 km (56 milja) sjeverno od Zagreba, glavnog grada Hrvatske. Čakovec je  sjedište županije i najveći grad u Međimurskoj županiji- najsjevernijoj, najmanjoj i najgušće naseljenoj hrvatskoj županiji.

Prilikom popisa stanovništva 2001. godine grad Čakovec brojio je 15 790 stanovnika, dakle zabilježen je blagi porast za razliku od 1991. godine kad je zabilježeno 15 999 stanovnika. Sa svojim okolnim predgrađem grad Čakovec brojio je 30 455 stanovnika 2001. godine.

Ime Čakovec potječe od prezimena grofa Dimitrija Čaka. Početkom 13. stoljeća sagradio je drvenu utvrdu koja je kasnije nazvana Čakov toranj. Utvrda je prvi put spomenuta 1328. godine, a 1333. zabilježena je u službenim knjigama.

Znamenitosti, sadržaji i manifestacije

Većina povijesnih zgrada u Čakovcu nalazi se u centru grada ili u centralnom parku obitelji Zrinski gdje je gradska jezgra dobro očuvana. Čakovečki dvorac koji se nalazi nadomak parka pretvoren je u muzej u kojem se nalazi oko 17 000 izložaka. Ostale znamenitosti u centru grada su Secesijska palača koja je izgrađena u stilu razdoblja Bečke secesije te crkva svetog Nikole. Južni dio grada (Čakovečki jug) je relativno noviji dio grada sa modernim kućama i zgradama, uključujući crkvu svetog Antuna Padovanskog te osnovnu školu sa dvoranom, vanjskim igralištem za košarku i odbojku i stazom za trčanje.

Na glavnom gradskom trgu nalazi se knjižnica, kazalište, kino, veliki centar za kupnju te nekoliko slastičarna i restorana. Ostale trgovine u centru su uglavnom trgovine odjećom, elektroničkim uređajima, knjižare te financijske tvrtke. Bolnica i glavni autobusni kolodvor nalaze se na nekoliko koraka od centra grada. Najveći hotel u gradu nalazi se preko puta parka, oko 300-400 metara od glavnog gradskog trga, a blizu trga je također jedan manji hotel.

Na glavnom gradskom trgu nalazi se Centar za kulturu koji predstavlja umjetničke izložbe i najnovije filmove na dnevnoj bazi. Tijekom ljeta, na glavnom gradskom trgu i u atriju dvorca Zrinski održava se nekoliko kulturnih manifestacija. Krajem srpnja i početkom kolovoza na glavnom trgu održava se tradicionalni sajam. Od 2002. godine u svibnju grad organizira godišnju izložbu automobila na prostoru gradskog centra za sport i rekreaciju. Grad svake godine također nudi zabavni program i vatromet na glavnom gradskom trgu tijekom proslave Nove Godine.

 

Izvor: Wikipedia